Keer bekeken (2513)

Banner_Mac.jpg

Koffie is zeker de meest gecultiveerde drank ter wereld: elk jaar worden er meer dan 100 miljoen zakken koffiebonen geconsumeerd.
De smaak en het plezier van koffie zijn subjectief en dit heeft geleid tot verschillende manieren en gewoonten om koffie te zetten in de verschillende landen.

Italiaanse espresso wordt algemeen erkend als de beste techniek om de voortreffelijkheid van aroma's, aroma's en smaken uit gemalen koffie te halen.

Deze volledig Italiaanse uitvinding waar we terecht trots op zijn, is alle landen van de wereld binnengedrongen, zo erg zelfs dat economen de consumptie van espressokoffie als een van de parameters beschouwen om de mate van verhoging van de levenskwaliteit van de landen in het proces te meten. van ontwikkeling.

Uiteraard vereist "Italiaanse espressokoffie" speciale apparatuur (espressomachines), een bereidingstechniek en speciale voorzorgsmaatregelen die we in dit artikel niet behandelen. Als je je kennis van "Italian Espresso" wilt verdiepen of je barista-activiteit wilt professionaliseren, raden we je aan de andere artikelen in de sectie Koffie te lezen of het boek "The espresso coffee chain" te kopen.

De verschillende granulariteit en manieren om koffie te bereiden

Extractiemalen
Turkse koffie

  • Midden-Oosten
  • Griekenland en de Balkan

Fijn espresso malen
Italiaanse espresso

wordt beschouwd als een delicatteza in alle landen van de wereld

Medium fijn slijpen

Moka een andere typisch Italiaanse traditie in huis en aanwezig in veel andere Latijnse landen

Medium grind

Zuigerfilter
Noord-Europa en de Verenigde Staten en andere landen

Grof slijpen

Noord-Europa
Verenigde Staten en andere landen

Grof malen
Gekookte koffie

Noord-Europa
Verenigde Staten en andere landen

De koffiemolen

Het is duidelijk dat je voor het verkrijgen van de verschillende granulariteiten voor de koffie die je wilt bereiden een koffiemolen nodig hebt (die van de grootmoeder was de klassieke handmatige molen).

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten en technologieën van malen met aanpassing van de korreligheid (aanpassing van de afstand van de maalmachines) en volgens de hoeveelheid gemalen koffie / dag, b.v. bar-restaurants-hotels).

Voor Italiaanse espresso koffiemolens zijn er die precies de dosis malen voor een koffie (ongeveer 6-7 gr.) omdat, zoals eerder vermeld, Italiaanse espresso koffie speciale voorzorgsmaatregelen vereist.

De twee technologieën voor het malen van koffie

Conische bramen (600-800 kg)

  • voor hoog verbruik
  • te vervangen tussen 600 en 800 kg grond
  • Rpm = 400/700 om te vermijden het verwarmen van de gemalen koffie ... met een hoog verbruik

Platte molens (300-400 kg)

  • voor consumptie 3-4 kg
  • Nr tpm = 900/1400
  • vervangen na ca. 300-400 kg

Het belangrijkste verschil tussen de verschillende soorten koffiemolens zit in de technologie van de conische (voor hoog verbruik) en platte molens voor laag verbruik en in het toerental daarvan.

De levensduur van de slijpmachines hangt uiteraard ook af van de kwaliteit van het materiaal, de precisie van de afwerking en het type warmtebehandeling.

De door Esprase op de markt gebrachte molenstenen zijn van hoge kwaliteit en worden zorgvuldig in Italië gemaakt, maar op de markt worden ook Chinese productiemolenstenen tegen lage prijzen verkocht.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de wrijving van de molenstenen met de koffiebonen warmte produceert, dat de molenstenen na verloop van tijd worden verbruikt (verhoogde wrijving / hitte) en dat de vetten in de koffie aan de tanden hechten en de wrijving verhogen (temperatuur) en varieer de granulariteit.

Belangrijk: de temperatuur van de gemalen koffie mag niet hoger zijn dan 50 ° C, anders verdampen de beste aroma's vóór extractie en bestaat het risico dat de koffie "verbrandt" (vooral voor espressokoffie!). Controleer zowel de korreligheid (als deze in de loop van de tijd verandert) als de temperatuur.
Reinig de koffiemolen regelmatig (elke 24/48 uur afhankelijk van de hoeveelheid gemalen koffie). Er zijn specifieke producten beschikbaar voor het reinigen van de molens.

Als je merkt dat de temperatuur van de gemalen koffie toeneemt ondanks het reinigen van de molenstenen of de korreligheid is niet perfect, vervang dan de molenstenen.

Denk eraan dat voor espressokoffie 6,5 tot 7,5 gram gemalen koffie moet worden gebruikt.
De dosering is belangrijk voor een goed resultaat en moet constant binnen de bovenstaande limieten blijven. De dosering kan handmatig worden gedaan met behulp van maatlepels en precisiebalansen, maar het is raadzaam om molen-doseerders te gebruiken die, op de juiste manier gekalibreerd, autonoom de juiste dosering bieden.

De informatie en afbeeldingen in dit artikel zijn afkomstig uit het boek The espresso coffee chain uitgegeven door Bazzara.